Muayene sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar

Muayene olmak için doktora gittiniz. En fazla verimi elde etmek ve doktorunuzun teşhise ulaşmasına ve doğru tedaviyi vermesine yardımcı olmak için neler yapmalısınız.

Detaylar önemlidir

Doktorunuza şikayetlerinizi eksiksiz olarak anlatın ve detaylara girmekten çekinmeyin. Yakınma ile ilgili görmeseniz bile eğer sizi rahatsız eden bir durumunuz varsa bunu doktorunuzla paylaşın.

Önceki muayene ve tedaviler

Bir başka doktorun verdiği tedavileri ve tedavi sonuçlarını, yan etkileri doktorunuz ile paylaşın. Doktorunuz bunları kayıtlardan görebilir ama bu kayıtlar sizin anlatabiileceğiniz ip uçlarını taşımayabilirler.

Her şeyi sorabilirsiniz

Soru sormaktan kaçınmayın. Sağlığınızı emanet ettiğiniz doktorunuza soru sormak, vücudunuzda olup bitenler hakkında bilgi edinmek sizin en doğal hakkınız. Ancak, her soru karşısında doktorunuzdan cevap alamayabilirsiniz. Bu noktada doktorunuzun araştırmak için zamana ihtiyacı olabilir.

Belge konuşur

Tıbbi özgeçmişiniz ile ilgili elinizde bulunan reçete, ilaç kutusu, röntgen filmi ve raporları ve kan tahlili raporları olmak üzere her türlü belgeyi yanınızda götürün. Eski doktorunuz bile olsa eğer ciddi bir kayıt sistemi yoksa bu belgeleri yanınızda taşıyın.

Zamanlama önemli

Doktorunuz ile olan randevunuza zamanında gitmeye gayret gösterin. Sizin gösterdiğiniz hassasiyeti o da size gösterecektir.

Bir yakınınız ile gidin

Size eşlik edecek bir yakınızı beraberinizde götürün. Çocuğunuz var ise onu bir yakınınıza emanet etmeniz iyi olacaktır

Doğru doktoru bulun

Bir de başkasının fikrini alayım demek her zaman faydanıza olmayacaktır. Önemli olan güveneceğiniz doktorunuzu bulmak ve sorunlarınızı ona açarak onun önerileri doğrultusunda davranmanız gerekecektir. Kimi durumda zaman kaybı zararınıza olacaktır.


#kbb #kulakburunboğaz #kulak #burun #boğaz #estetik #burunestetiği #bademcik #buruneğriliği #muayene #deontoloji

görüntülenme
Op. Dr. Cüneyt Ayanoğlu