Çocuklarda kulak sıvısı birikmesi ve kulak tüpü
Üst solunum yolu hastalıkları çocukluk çağında sıklıkla kulak sağlığını da etkiler. Sonuç kulakta basınç veya sıvı birikmesi ve ardından orta kulak iltahabıdır.
Bu durum erişkinlerde daha seyrek görülür. Orta kulak iltahabında kulak ağrısı olur. Sıvı birikiminde ise kulakta basınç hissi ve işitme azlığı olur. Küçük yaştaki çocuklar bu işitme azlığını tarif edemeyebilirler ama davranışlarından bu işitme azlığı fark edilebilir.
Kulaklar bir kanal ile buruna bağlı olduğu için burundaki enfeksiyon kulak ile burun arasındaki kanallarda ödeme yol açar ve kulaktaki salgılar boşalamayıp orta kulakta birikir. Orta kulak havalanması azalır ve bakterilerin üremesi için uygun şartlar oluşur.
Kulakta sıvı birikmesi bu şekilde viral üst solunum yolu enfeksiyonu veya sinüzite bağlı ise sıklıkla tedavi ile düzelir.
Kulak sıvısı tedavi edilebilir mi ?
Bazen bu sıvı tedavi ile düzelmez veya üst solunum yolu enfeksiyonu olmadan da içeri açılan kulak kanallarında ödem veya başka yollarla çalışma bozukluğu olur. Bu durumda oluşan orta kulaktaki sıvı birikmeleri tedaviye dirençlidir ve biriken zamanla koyulaşarak orta kulağa zarar vermeye ve negatif basınç ile kulak zarında çökmeler oluşmaya başlar.
Kulak tüpü nasıl takılır ?
Bu aşamada tedavi ile sonuç alınamadığı zaman bu sıvının boşalmasına yardımcı olmak için kulak zarı üzerine genel anestezi altında küçük bir borucuk koyulur. Bu borucuk orada 3–6 ay arası kalır ve sıvının boğalmasını sağlayarak tedaviye yardımcı olur. Tüp sıkıklıkla 3–6 arasında kendiliğinden kulak kanalına düşer ve ameliyata gerek kalmadan muayene sırasında çıkartılır.
Bazen kulakta sıvı birikimine geniz etinin büyümesi yol açar ve kulağa tüp konulması ameliyatı sırasında eğer hastada geniz eti var ise büyük olsun küçük olsun ameliyat sırasında o da alınır.
Kulak zarına tüp konulması ameliyatı genellikle gece yatışı gerektirmeyen ve küçük bir ameliyattır. Günübirlik yatış ile yapılır.