Sinüzit nedir, ne değildir ?

Sinüzit alnınızda ve yüzünüzdeki kemik boşluklarının içinde iltihap oluşmasıdır. Bu iltihap boşlukların içinde sıkışarak baş ağrısı oluşturabilir, burun içine, oradan boğaza akarak geniz akıntısı yapabilir ve kulak problemlerine yol açabilir.

◼️ Boşlukların içinde sıkışan akıntı özellikle alın ve yüz bölgesinde olmak üzere baş ağrılarına sebep olabilir fakat bu seyrek olan bir durumdur.

◼️ Her baş ağrısı sinüzit göstergesi değildir. Çok şiddetli ve uzun süren ağrılar, ense ve şakaklarda olan ağrılar sinüzitte çok nadir görülür.

◼️ İltihap ince kanallar yolu ile burnunuza oradan öne gelerek burun dışına veya arkadan sıra ile genzinize boğazınıza ve oradan midenize doğru akar.

◼️ Her burun akıntısı sinüzit demek değildir. Özellikle şeffaf akıntıların sinüzit kaynaklı olduğu düşünülmez.

◼️ Öne gelen akıntılar kuruyarak tıkanıklık, kabuklanma ve buna bağlı yara ve kanama oluşturabilir.

◼️ Kabuklanmalar küçük çocuklarda burun kaşıntısı veya burun karıştırmaya sebep olabilir.

◼️ Çocuklarda her burun kaşıntısı sinüzit anlamına gelmez, seyrek olarak burunda yabancı cisim veya bağırsak parazitleri burun kaşıntısına sebep olabilir.

◼️ Akıntı genizden geçerken kulağın açıldığı kanalları rahatsız edip tıkayarak kulak problemlerine yol açabilir.

◼️ Akıntı mideye inerken bronşlarınıza kaçarak balgamlı öksürük yapabilir.

◼️ Akıntı ses tellerinizi rahatsız ederek ses kısıklıklarına sebep olabilir.

◼️ Mideye inen akıntı mide bulantısına sebep olabilir.

◼️ Akıntılar ağız kokusuna sebep olabilir.

Sinüzit tedavisinde nelere dikkat etmeliyim ?

Sinüzit ilaç ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Önemli olan etkili antibiotik ve diğer ilaçları yeterli sürede kullanmaktır.

Verilen ilaçları bitirinceye kadar kullanınız. Doktorunuz aksini söylemediği taktirde ilaçlarınızı bitinceye kadar kullanınız.

Burnunuz sık sık su ile nemlendiriniz. Bunun için lavaboyu ve şebeke suyunu kullanmanız yeterlidir. Nemlendirme işini günde 10-15 kez aklınıza geldikçe yapınız. Bunu yapamayan çocuklar için aynı sıklıkta serum fizyolojik damla kullanınız.

görüntülenme
Op. Dr. Cüneyt Ayanoğlu