Hastalıkların teşhis ve tedavisi

Muayene sırasında yapılan şey hastalığın teşhisi ve ardından bu teşhis ile ortaya çıkan hastalığın tedavisidir. Teşhis için önce hastadan hastalık ile ilgili bilgi toplanır ve teşhise yaklaşılır. Bu yeterli olmaz ise tetkiklere baş vurulur.

Teşhise götüren aşamalar

Doktorluk bazı açılardan dedektifliğe benzer. Hastadan suçlu ile ilgili bilgiler toplanır, sonra olay mahalli incelenir. Olay mahallinden deliller ve diğer bilgiler toplanır. Gerekiyor ise delillerin laboratuvar ve teknik incelemesi yapılır. Toplanan bu bilgiler ile suçlu yani hastalık teşhis edilir. 

Hastanın dinlenmesi ve sorular sorulması

Teşhiste hastalık ile ilgili hastadan bilgi toplanması aşaması çok önemlidir. Çoğu tecrübeli doktor bu aşamada teşhise yaklaşır veya teşhisi bir sonraki aşamaya geçmeye gerek duymadan koyar. Belki önemli hastalıklarda tedaviye karar vermek için muayene ve tetkik yapmak gerekebilir.

Teşhis için öncelikle yapılması gereken şey hastalıkla ilgili detaylı bilginin yani şikayetlerin neler olduğu ve her şikayetin ayrı ayrı detaylarının öğrenilmesi gerekir. Bu noktada iletişimin önemi ortaya çıkar.

Hastanın muayene edilmesi

Hastadan hastalık ile ilgili bilgiler toplanıp analiz edildikten sonra muayene aşamasına geçilir ve ilgili hastalık bölgesi başta olmak üzere hastalık ile ilgili diğer bölgeler muayene edilir. Muayene şikayetlerin ışığında detaylı olarak yapılmalıdır. Muayene sırasında branşa göre ilave cihazlar kullanılabilir. Şikayetleri dinleme aşaması gibi bu aşama da çok önemli olup tecrübeli bir hekim çoğu hastalıkta, muayene sonunda teşhise ulaşabilir.

Tetkikler yapılması

Hastalık ile hastadan alınan bilgiler ve yapılan muayene sonucunda bir teşhise varılamayabilir. Sıklıkla bu aşamada bir veya bir kaç muhtemel teşhise varılmıştır. Bu muhtemel teşhisi kesinleştirmek veya muhtemel teşhisler arasından gerçek teşhisi bulmak gerekmektedir. Bu durumda ilave tetkikler yapılarak kesin teşhise karar verilmeye çalışılır.

Eğer teşhis kesinleşmemiş ve bir kaç muhtemel teşhis arasından seçim yapmak gerekiyor ise tetkiklere başvurulur. Tetkik seçiminde duruma göre değişmekle beraber basitten karmaşığa doğru kademe kademe gidilir. Tetkikler tamamlandıkça alınan sonuçların gösterdiği yol göre teşhis güncellenir ve netleştirilir ve gerekiyor ise teşhisi netleştirmek için yeni tetkikler istenir. Bazen de zaman kaybını önlemek için tetkiklerden bir kısmı veya hepsi birden istenir. Tetkiklerin neler olduğu ve hastalık ile ilgili olarak ne için istendiği hastaya açıklanır.

Tetkik olmadan teşhis mümkün mü ?

Tecrübeli bir hekim branşa göre değişmek kaydı ile çoğunlukla tetkik aşamasına geldiğinde kesin tanıya ulaşmış olur. Bu durumda tetkik olmadan teşhis konulmuş olur ve tedavi aşamasına geçilebilir.

Teşhis konulduğu halde tetkik istenebilir mi ?

Bazı önemli hastalıklarda özellikle hayati önem taşıyor ise veya önemli bir ameliyatı yapıp yapmamakla ilgili karar verilecek ise teşhisi daha da kesinleştirmek veya nasıl bir tedavi yapılacağına karar vermek için tetkik istenebilir.

Sık görülen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

  • Sinüzit
  • Burun tıkanıklığı
  • Boğaz Enfeksiyonu
  • Bademcik enfeksiyonu
  • Ses kısıklığı
  • Orta kulak iltahabı
  • Orta kulakta sıvı birikmesi
  • Kulak çınlaması
  • Baş dönmesi
  • Tükürük bezi hastalıkları
  • Boyun kitle ve şişlikleri
görüntülenme
Op. Dr. Cüneyt Ayanoğlu